Hypoallergeen voer voor huisdieren - De feiten van de hype scheiden

Hypoallergeen voer voor huisdieren Uitgelichte afbeelding

Wat is een voedselallergie bij honden en katten?

Honden en katten kunnen bijwerkingen vertonen op voedsel die grofweg in twee groepen kunnen worden verdeeld: immunologisch (voedselallergie) en niet-immunologisch. Een voedselallergie is een ongepaste immuunreactie op een normaal voedingsmiddel of ingrediënt (bijv. een eiwit in het voedsel) die kan leiden tot dermatologische (bijv. rode, jeukende huid) en/of gastro-intestinale (bijv. diarree, braken) symptomen bij honden en katten ( Verlinden et al., 2006). Hoewel ingrediënten zoals kip, rundvlees en soja gemakkelijk herkenbaar zijn als eiwitbronnen, is het ook belangrijk om ingrediënten te overwegen die voornamelijk koolhydraten aan het recept leveren, zoals rijst, tarwe, aardappel en maïs, aangezien deze ook een kleine hoeveelheid eiwit bevatten. . Niet-immunologische ongunstige voedselreacties kunnen het gevolg zijn van een aantal oorzaken, zoals voedselintolerantie, voedselvergiftiging, voedseltoxiciteit en indiscretie in de voeding (Verlinden et al., 2006).

Klinische tekenen van voedselallergie, voedselintolerantie, voedselvergiftiging en indiscretie in de voeding kunnen elkaar overlappen, waardoor het moeilijk is om de oorzaak vast te stellen en kan leiden tot een ongunstige voedselreactie als het zonder onderscheid door een eigenaar als 'voedselallergie' wordt bestempeld. In sommige opzichten is het voor een eigenaar niet per se belangrijk of zijn huisdier bijvoorbeeld een allergie of een intolerantie voor tarwegluten heeft, aangezien de symptomen in beide gevallen op dezelfde manier kunnen worden verholpen - door het 'aanstootgevende' ingrediënt uit de het dieet van het huisdier.

Veel voorkomende voedselallergenen

Voedselallergieën kunnen zich ontwikkelen als reactie op elk voedingseiwit en de allergieën die het vaakst worden geassocieerd met voedselallergieën worden weergegeven in de onderstaande tabel. Het is niet zo dat deze eiwitbronnen intrinsiek 'allergeen' zijn dan andere eiwitten, maar ze weerspiegelen waarschijnlijk het wijdverbreide gebruik van deze ingrediënten in voedsel voor huisdieren.

Tabel 1: Meest gemelde voedselallergenen die betrokken zijn bij cutane voedselbijwerkingen bij honden en katten (Mueller, et al., 2016).

Hypoallergeen voer voor huisdieren - Tabel met voedselallergenen

De oorzaak van voedselallergie identificeren

Als een voedselallergie wordt vermoed, is de gouden standaardbenadering om de oorzaak te bepalen het uitsluiten van diëten en het opnieuw uitdagen van proeven, hoewel dit geen onderscheid zou maken tussen een voedselallergie en een niet-immuun-gemedieerde voedselreactie.

De sleutel tot uitsluitingsdieetproeven is het uitsluiten van de mogelijke ingrediënten waarvoor het huisdier allergisch is door een nieuwe eiwit- (en koolhydraatbron) te selecteren waaraan de hond of kat niet eerder is blootgesteld. Het gekozen dieet moet gedurende de proefperiode exclusief worden gevoerd (wat betekent dat er geen ander voedsel of lekkers naast mag worden gegeven). De duur van de voeding hangt af van de aanvankelijke ernst van de symptomen en van hoe snel de klinische symptomen verdwijnen, bijvoorbeeld 2-4 weken voor gastro-intestinale symptomen en 4-8 weken of mogelijk langer voor dermatologische symptomen (Verlinden et al. ., 2006).

Zodra de symptomen voldoende zijn verbeterd, ondersteunt het opnieuw optreden van symptomen wanneer ze opnieuw worden uitgedaagd met het oorspronkelijke voedsel of het individuele ingrediënt de diagnose van voedselallergie en de identificatie van het specifieke eiwit waarvoor het huisdier gevoelig is.

Hoewel eliminatiediëten eigenaren helpen bepaalde soorten voedsel te onderscheiden, kan het voor de eigenaar behoorlijk ontmoedigend zijn. Het proces kan traag en tijdrovend zijn, om effectief te zijn, is toewijding vereist en eigenaren zien mogelijk niet onmiddellijk resultaten.

De basis van hypoallergene diëten voor diervoeding

Historisch gezien vermeed hypoallergene diëten voor huisdieren het gebruik van veelvoorkomende voedselallergenen (bijv. rundvlees, zuivel, tarwe, soja) en waren in plaats daarvan gebaseerd op nieuwe eiwitten (bijv. lam of zalm), die doorgaans niet werden gebruikt om voedsel voor huisdieren te formuleren, van een verminderde kans om allergisch te zijn voor een eiwit waaraan een huisdier niet eerder was blootgesteld. Deze aanpak kan voor veel honden en katten zeer effectief zijn (Jeffers et al., 1991; Leistra & Willemse, 2002), hoewel het nodig kan zijn om meer dan één nieuw eiwitdieet te proberen totdat een geschikt dieet is gevonden. Het is ook mogelijk dat het huisdier uiteindelijk een allergie ontwikkelt voor het nieuwe eiwit.

Een aantal petfoodbedrijven hebben hun producten op de markt gebracht als goed of geschikt voor huisdieren met allergieën of intoleranties, omdat ze een 'beperkt ingrediëntendieet' zijn. De recepten gebruiken meestal slechts één bron van dierlijke eiwitten en één koolhydraatbron. De trend 'dieet met beperkte ingrediënten' lijkt terug te gaan naar het idee van een eliminatiedieet, zoals eerder vermeld, waarbij bepaalde ingrediënten worden uitgesloten om het risico op een ongunstige voedselreactie te beperken.

Meer recent zijn hypoallergene diëten voor huisdieren op de markt geïntroduceerd die gehydrolyseerde eiwitten bevatten. Door gecontroleerde enzymatische hydrolyse te gebruiken, kunnen eiwitten gedeeltelijk of grotendeels worden afgebroken tot kleinere peptiden die te klein kunnen zijn om door het immuunsysteem te worden gedetecteerd, waardoor ze hypoallergeen worden. Een voordeel van deze aanpak is dat ze zelfs effectief kunnen zijn bij huisdieren die allergisch zijn voor intacte eiwitten. Honden die bijvoorbeeld nadelige gastro-intestinale en/of dermatologische symptomen vertoonden na inname van soja-eiwit vertoonden geen klinische symptomen als reactie op inname van gehydrolyseerd soja-eiwit (Puigdemont et al., 2006). Evenzo vertoonden in een onderzoek van 12 honden met huidmanifestaties na blootstelling aan kippenvlees op één na alle een afname in klinische scores bij het voeren van gehydrolyseerde kip (Ricci et al., 2010).

Trends en consumentenpercepties

In 2018 toonde een analyse van een unieke database van 350,000 Britse honden een toename van 75% in verzoeken om hypoallergene hondenvoermengsels van eigenaren in de afgelopen twee jaar (Woodmansey, 2018). Humanisering is een steeds groeiende trend in de huisdiervoedingsindustrie, waar veel huisdieren worden beschouwd als 'kinderen' of 'pelsbaby's' en daarom een ​​extra lid van het gezin. Dit komt tot uiting als het gaat om hypoallergeen voer voor huisdieren. Omdat veel eigenaren zich zorgen zijn gaan maken over de vraag of hun dieet vrij is van gluten vanwege een intolerantie die ze hebben of denken te hebben, zijn dezelfde zorgen toegepast op het dieet van hun huisdier.

Hypoallergene voedselstempel voor huisdieren

Samengevat

Zoals hierboven uiteengezet, zijn er een aantal oplossingen die effectief kunnen zijn voor het verstrekken van een dieet dat geschikt is voor een huisdier dat lijdt aan een voedselallergie of -intolerantie. Hypoallergene diervoedingclaims kunnen, wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt en met duidelijke en gedetailleerde onderbouwing worden gebruikt, consumenten helpen een weloverwogen keuze te maken voor hun huisdier om in hun voedingsbehoeften te voorzien.

Referenties

Jeffers, JG, Shanley, KJ, Meyer, EK, (1991) Diagnostisch testen van honden op voedselovergevoeligheid. Tijdschrift van de American Veterinary Medical Association, 198(2), 245-250

Leistra, M., Willemse, T., (2002) Dubbelblinde evaluatie van twee commerciële hypoallergene diëten bij katten met ongunstige voedselreacties. Journal of Feline Medicine and Surgery 4, 185-188.

Mueller, RS, Olivry, T., Prélaud, P., (2016) Kritisch beoordeeld onderwerp over ongunstige voedselreacties van gezelschapsdieren (2): veel voorkomende voedselallergeenbronnen bij honden en katten. BMC Veterinair Onderzoek. 12:9. DOI 10.1186/s12917-016-0633-8.

Puigdemont, A., Brazís, P., Serra, M., Fondati, A., (2006) Immunologische reacties tegen gehydrolyseerd soja-eiwit bij honden met experimenteel geïnduceerde soja-overgevoeligheid. American Journal of Veterinary Research, 67 (3), 484-488.

Ricci, R., Hammerberg, B., Paps, J., Contiero, B., Jackson, H., (2010) Een vergelijking van de klinische manifestaties van het voeren van hele en gehydrolyseerde kip aan honden met overgevoeligheid voor het natieve eiwit. Veterinaire dermatologie, 21, 358-366.

Verlinden, A., Hesta, M., Millet, S., Janssens, GPJ, (2006) Voedselallergie bij honden en katten: een overzicht. Kritische beoordelingen in voedingswetenschap en voeding, 46 (3), 259-273.

Woodmansey, D., (2018) Database laat een stijging van 75% zien in de vraag naar hypoallergene voedsel. Veterinaire tijden. https://www.vettimes.co.uk/news/database-shows-75-rise-in-hypoallergenic-food-demand/

Terug naar het kenniscentrum

Sophie Parkinson

GA Pet Food Partners Expert in dierenvoedingclaims

Sofia is GA Pet Food Partners Pet Food Claims Expert en is betrokken bij het controleren van claims van partners, ervoor zorgen dat hun etiketten en marketingmateriaal voldoen aan de regelgeving, en het onderzoeken van nieuwe en opwindende grondstoffen. Sophia heeft een bachelordiploma in voedingswetenschappen, waar ze een sterke interesse ontwikkelde in claims en etiketteringsregulering. Heeft kort in de Human Food-industrie gewerkt voordat ze in 2020 bij GA kwam. In haar vrije tijd kookt ze graag en maakt ze graag lange wandelingen met haar dwergschnauzer, Dexter.

Dr. Adrian Hewson-Hughes

Adviseur voeding, voedselveiligheid en innovatie

Adrian studeerde af aan de Universiteit van Sunderland met een BSc (Hons) in farmacologie en ging werken in een multiple sclerose laboratorium aan het Institute of Neurology, University College London, waar hij promoveerde. Na nog een aantal jaren als 'postdoc' in de academische wereld aan de universiteiten van Cambridge en Nottingham, trad hij in dienst bij Mars Petcare en werkte hij 14 jaar in R&D bij het Waltham Centre for Pet Nutrition. Adrian leidde verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van eetbaarheid, voedingsgedrag, voeding en metabolisme bij zowel katten als honden, resulterend in wetenschappelijke publicaties, presentaties en productinnovaties. In oktober 2018 trad Adrian toe tot GA, opgewonden door de mogelijkheid om de voortdurende innovatie en investering waartoe GA zich inzet, te ondersteunen door producten van de hoogste kwaliteit te leveren aan onze partners en onze huisdieren.

U kunt ook van houden ...

Artikel geschreven door Sophia Parkinson en Dr. Adrian Hewson-Hughes