Collageen in voer voor huisdieren - GA Pet Food Partners

Collageen en collageenpeptiden in voedsel voor huisdieren

Wat is collageen?

In de natuur, collageen is een eiwit dat uitsluitend in dieren voorkomt, vooral in de huid, botten en bindweefsels van zoogdieren, vogels en vissen. Strikt genomen is collageen eigenlijk een familie van eiwitten, en samen zijn ze de meest voorkomende eiwitten in zoogdieren, goed voor ongeveer een derde van het eiwitgehalte in het hele lichaam.

DE NAAM 'COLLAGEEN' KOMT VAN HET GRIEKSE WOORD κόλλα 'KÓLLA' DAT 'LIJM' BETEKENT EN HET SUFFIX 'GEN' DENOTES PRODUCEREN.

WAT DOET COLLAGEEN?

In eenvoudige bewoordingen zorgen/onderhouden collageen(nen) de structurele integriteit van verschillende weefsels en organen door het hele lichaam. In verschillende weefsels van het lichaam komen verschillende 'types' collageen voor. Toch delen ze allemaal hetzelfde basiskenmerk van het hebben van drie polypeptideketens die samen zijn gewikkeld in een drievoudige helixstructuur. collageen type I, II en III zijn het meest interessant en relevant voor de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren.

Type I collageen is het meest voorkomende collageen, goed voor meer dan 90% van het eiwitgehalte van bot en is het belangrijkste collageen van pezen (dit type bindweefsel hecht spieren aan botten) en ligamenten (dit type bindweefsel hecht het ene bot aan het andere bot - waardoor de gewrichten bij elkaar blijven), waardoor deze weefsels structuur en kracht krijgen.

Type I en III collageen is overvloedig aanwezig in de dermislaag van de huid en biedt structurele ondersteuning en elasticiteit om de stevigheid en soepelheid van dit orgaan te behouden - een zeer belangrijke barrière om vocht binnen te houden en binnendringende organismen en gifstoffen uit het lichaam te houden.

Type II collageen is het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen, het uiterst sterke, flexibele en halfstijve steunweefsel dat wordt aangetroffen op plaatsen waar twee botten elkaar raken, en dat een glad oppervlak biedt waardoor gewrichten gemakkelijk kunnen bewegen, en een "kussen"-effect heeft om schokken te absorberen, vooral aan de uiteinden van gewichtdragende botten (bv. heup- en ellebooggewrichten).

Collageen is ook aanwezig in alle gladde spierweefsels, bloedvaten, spijsverteringskanaal, hart, galblaas, nieren en blaas, en houdt de cellen en weefsels bij elkaar.

GEZONDHEID VAN HUID EN VACHT

Collageen van type I en III is belangrijk voor een sterke, gezonde huid en vacht.
Helpt de huidelasticiteit en hydratatie te behouden
Kan helpen bij een droge, jeukende huid
Er zijn verschillende soorten collageen die door het hele lichaam van het huisdier worden gebruikt.

GEZAMENLIJKE GEZONDHEID

• Collageen type I en II zijn cruciale componenten van kraakbeen, ligamenten en pezen
• Ondersteunt sterke, gezonde gewrichten bij jonge actieve honden
• Behoud mobiliteit en flexibiliteit bij oudere honden

BOTGEZONDHEID

• Type I collageen vormt 90% van het eiwitgehalte van bot.
• Biedt een raamwerk voor botmaterialisatie
• Belangrijk voor sterke, gezonde botten in alle levensfasen.

Hoe wordt collageen gemaakt?

Zoals alle eiwitten zijn de bouwstenen voor collageen aminozuren. Collageen heeft echter een onderscheidende aminozuursamenstelling en sequentie, en is in het bijzonder verrijkt met glycine (Gly) en proline (Pro) en een derivaat van proline, hydroxyproline (Hyp). Deze aminozuren hebben een regelmatige rangschikking in elk van de drie collageen-subeenheidketens. De sequentie volgt vaak het patroon Gly-Pro-X of Gly-X-Hyp, waarbij X elk van verschillende andere aminozuurresiduen kan zijn.

Alle soorten collageen zijn samengesteld uit 3 polypeptideketens die een drievoudige helix vormen. Afhankelijk van het type collageen kunnen deze drie ketens allemaal identiek zijn of uit twee of meer verschillende ketens bestaan.

Zoals met alle eiwitten, gaat collageen niet eeuwig mee - er vindt constant een natuurlijke cyclus van afbraak en regeneratie plaats. De afbraak kan echter verergeren door dagelijkse slijtage en veroudering. Met de leeftijd vertraagt ​​de productie van collageen en verzwakken de bindweefselstructuren. Het resultaat is dat de huid dunner en gemakkelijker te beschadigen wordt, pezen en ligamenten minder elastisch worden, gewrichten stijf en/of pijnlijker om te bewegen, enz.

Dieetcollageen en collageenpeptiden

Een uniek kenmerk van GA Pet Food Partners is het verzamelen van de fijnste vlees- en visingrediënten bij de bron. We weten dat deze ingrediënten van nature collageen bevatten, hoewel de hoeveelheden variëren tussen verschillende soorten dierlijke weefsels. Als we bijvoorbeeld verschillende delen van een hele kip testen, zien we dat collageen het meest aanwezig is in de huid, gevolgd door het karkas (van de botten en het kraakbeen), met lagere hoeveelheden in skeletvlees en inwendige organen (ingewanden).

Brokken met natuurlijke collageenbevattende ingrediënten, zoals bepaalde vers bereide vlees- en vismaterialen, worden door het huisdier verteerd en opgenomen en leveren de bouwstenen (met name de aminozuren glycine en proline) voor het lichaam om meer collageen aan te maken, wat kan bijdragen tot het behoud van gezonde botten, gewrichten en huid.

Collageeneiwitten geven kracht en structuur aan de botten, het kraakbeen, de huid en het bindweefsel. Collageen in diervoeding wordt door enzymen in de maag en dunne darm afgebroken tot aminozuren en peptiden. De opgenomen collageenpeptiden en aminozuren worden via de bloedbaan naar de rest van het lichaam van het huisdier gedistribueerd. De aminozuurbouwstenen worden gebruikt om op collageen gebaseerde weefsels te bouwen en te herstellen.

Het GA-verschil

Uit onderzoek is gebleken dat peptiden gemakkelijker uit het spijsverteringskanaal worden opgenomen dan intacte eiwitten. Om de potentiële gunstige effecten van voedingscollageen te maximaliseren, is het belangrijk dat het collageen optimaal wordt opgenomen.

Dankzij onze nieuwste R & D werken aan eiwithydrolyse en de introductie van een innovatief 'Hoogverteerbaar eiwit (HDP) proces, hier bij GA Pet Food Partners, kunnen we het collageen in onze geselecteerde vlees- en visingrediënten "voorverteren" tot collageenpeptiden met behulp van zorgvuldig gecontroleerde enzymatische hydrolyse voordat ze in een heerlijke brok worden verwerkt.

Potentiële voordelen van voedingscollageen en collageenpeptiden

Hoewel onderzoek bij honden en katten beperkt is, suggereert bewijs uit onderzoeken bij andere dieren en mensen dat de inname van collageen en collageenpeptiden via de voeding veel gunstige gezondheidseffecten bij huisdieren kan hebben.

Gezondheid van de botten

Collageen is essentieel voor de gezondheid van de botten. Het levert de eiwitmatrix ('steiger') waarop verkalking (botmineralisatie) kan plaatsvinden.

Botcollageen wordt voortdurend afgebroken, hersteld en vernieuwd, dus het verstrekken van voeding door middel van collageen uit de voeding of collageenpeptiden is belangrijk om levenslange sterke, gezonde botten te helpen behouden.

Gezondheid van huid en vacht

Net als bij mensen bestaat de dermislaag van de huid bij honden hoofdzakelijk uit collageen - een goede aanvoer van collageen in de voeding moet helpen de elasticiteit van de huid te behouden en de gezondheid van huid en vacht te ondersteunen.

Gezamenlijke gezondheid

Gezonde gewrichten vereisen met name gezond kraakbeen en ligamenten plus sterke spieren, pezen en bindweefsel - die allemaal veel collageen bevatten.

Het behoud van gezonde gewrichten is bij jonge, actieve, gezonde honden net zo belangrijk als het voorkomen van de problemen die gepaard gaan met het ouder worden, zoals gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen.

Terug naar het kenniscentrum

Dr. Adrian Hewson-Hughes

Adviseur voeding, voedselveiligheid en innovatie

Adrian studeerde af aan de Universiteit van Sunderland met een BSc (Hons) in farmacologie en ging daarna werken in een Multiple Sclerosis-laboratorium aan het Institute of Neurology, University College London, waar hij een doctoraat behaalde. Na nog enkele jaren als 'postdoc' in de academische wereld aan de Universiteiten van Cambridge en Nottingham, trad hij in dienst bij Mars Petcare en werkte hij 14 jaar in R&D bij het Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian leidde verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van smakelijkheid, voedingsgedrag, voeding en metabolisme bij zowel katten als honden, resulterend in wetenschappelijke publicaties, presentaties en productinnovaties. In oktober 2018 trad Adrian toe tot GA, opgewonden door de mogelijkheid om de voortdurende innovatie en investeringen te ondersteunen waar GA zich voor inzet, om producten van de hoogste kwaliteit aan onze partners en onze huisdieren te bieden.

U kunt ook van houden ...

Artikel geschreven door Dr. Adrian Hewson-Hughes