Collageen en collageenpeptiden in diervoeding
Artikel door Dr. Adrian Hewson-Hughes | Nutrition, Food Safety & Innovation Advisor, GA Pet Food Partners.
Wat is collageen?
In de natuur is collageen een eiwit dat uitsluitend bij dieren voorkomt, met name in de huid, de botten en het bindweefsel van zoogdieren, vogels en vissen. Strikt genomen is collageen eigenlijk een familie van eiwitten, en samen zijn zij de meest voorkomende eiwitten bij zoogdieren, goed voor ongeveer een derde van het eiwitgehalte van het hele lichaam.
De naam "collageen" komt van het Griekse woord lijm "KÓLLA", dat "lijm" betekent, en het achtervoegsel "gen" duidt op produceren.
Wat doet collageen?
Heel eenvoudig gezegd: collageen zorgt voor de structurele integriteit van verschillende weefsels en organen in het lichaam. In verschillende weefsels van het lichaam komen verschillende "soorten" collageen voor. Toch hebben ze allemaal hetzelfde basiskenmerk: drie polypeptideketens die in een drievoudige helixstructuur zijn opgerold. Collageen type I, II en III zijn het meest interessant en relevant voor de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren.
Type I collageen is het meest voorkomende collageen, dat meer dan 90% van het eiwitgehalte van het bot uitmaakt, en is het belangrijkste collageen van pezen (dit type bindweefsel verbindt spieren met botten) en ligamenten (dit type bindweefsel verbindt een bot met een ander bot - houdt gewrichten bij elkaar), en zorgt voor structuur en sterkte van deze weefsels.
Collageen van type I en III is overvloedig aanwezig in de dermis van de huid en biedt structurele steun en elasticiteit om de stevigheid en soepelheid van dit orgaan te behouden - een zeer belangrijke barrière om vocht binnen te houden en binnendringende organismen en gifstoffen buiten het lichaam te houden.
Type II collageen is het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen, het uiterst sterke, flexibele en halfstijve steunweefsel dat wordt aangetroffen op plaatsen waar twee botten elkaar raken, en dat een glad oppervlak biedt waardoor gewrichten gemakkelijk kunnen bewegen, en een "kussen"-effect heeft om schokken te absorberen, vooral aan de uiteinden van gewichtdragende botten (bv. heup- en ellebooggewrichten).
Collageen is ook aanwezig in alle gladde spierweefsels, bloedvaten, spijsverteringskanaal, hart, galblaas, nieren en blaas, en houdt de cellen en weefsels bij elkaar.
Hoe wordt collageen gemaakt?
Zoals alle eiwitten zijn de bouwstenen voor collageen aminozuren. Collageen heeft echter een kenmerkende aminozuursamenstelling en -volgorde, met een bijzonder hoog gehalte aan glycine (Gly) en proline (Pro), alsmede een afgeleide van proline, hydroxyproline (Hyp). Deze aminozuren hebben een regelmatige rangschikking in elk van de drie collageensubunitketens. De volgorde volgt vaak het patroon Gly-Pro-X of Gly-X-Hyp, waarbij X een van de verschillende andere aminozuurresiduen kan zijn.
Alle soorten collageen zijn samengesteld uit 3 polypeptideketens die een drievoudige helix vormen. Afhankelijk van het type collageen kunnen deze drie ketens allemaal identiek zijn of uit twee of meer verschillende ketens bestaan.
Zoals alle eiwitten, gaat collageen niet eeuwig mee - een natuurlijke cyclus van afbraak en regeneratie vindt voortdurend plaats. De afbraak kan echter worden verergerd door zaken als dagelijkse slijtage en veroudering. Met de leeftijd vertraagt de collageenproductie en verzwakken de bindweefselstructuren. Het gevolg is dat de huid dunner wordt en gemakkelijker te beschadigen, pezen en ligamenten minder elastisch worden, gewrichten stijf worden en/of pijnlijker gaan bewegen, enz.
Dieetcollageen en collageenpeptiden
Een uniek kenmerk van GA Pet Food Partners is de mogelijkheid om de beste vlees- en visingrediënten bij de bron te verzamelen.We weten dat deze ingrediënten van nature collageen bevattenhoewel de hoeveelheden verschillen per soort dierlijk weefsel. Als we bijvoorbeeld verschillende delen van een hele kip testen, zien we dat collageen het meest voorkomt in de huid, gevolgd door het karkas (van de botten en het kraakbeen), met lagere hoeveelheden in skeletvlees en interne organen (ingewanden).
Brokken met natuurlijke collageenbevattende ingrediënten, zoals bepaalde vers bereide vlees- en vismaterialen, worden door het huisdier verteerd en opgenomen en leveren de bouwstenen (met name de aminozuren glycine en proline) voor het lichaam om meer collageen aan te maken, wat kan bijdragen tot het behoud van gezonde botten, gewrichten en huid.
Collageen Proteïne
Structureel eiwit dat kracht en structuur geeft aan botten, kraakbeen, huid en bindweefsel.
Maag
Collageen in de voeding wordt door enzymen in de maag en de dunne darm afgebroken tot aminozuren en peptiden.
Bloedbaan
De opgenomen peptiden en aminozuren worden via de bloedbaan verspreid naar de rest van het lichaam.
Op collageen gebaseerd weefsel
De aminozuurbouwstenen worden gebruikt om collageenhoudende weefsels op te bouwen en te herstellen.
Potentiële voordelen van voedingscollageen en collageenpeptiden
Hoewel het onderzoek bij honden en katten beperkt is, blijkt uit onderzoek bij andere dieren en mensen dat de inname van collageen en collageenpeptiden via de voeding een aantal gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van huisdieren.
Gezondheid van het bot
Collageen is essentieel voor de gezondheid van de botten. Het levert de eiwitmatrix ('steiger') waarop verkalking (botmineralisatie) kan plaatsvinden.
Botcollageen wordt voortdurend afgebroken, hersteld en vernieuwd, dus voeding via collageen of collageenpeptiden is belangrijk om levenslang sterke, gezonde botten te behouden.
Gezondheid van huid en vacht
Net als bij mensen bestaat de dermislaag van de huid bij honden hoofdzakelijk uit collageen - een goede aanvoer van collageen in de voeding moet helpen de elasticiteit van de huid te behouden en de gezondheid van huid en vacht te ondersteunen.
Gezamenlijke gezondheid
Gezonde gewrichten vereisen met name gezond kraakbeen en ligamenten plus sterke spieren, pezen en bindweefsel - die allemaal veel collageen bevatten.
Het behoud van gezonde gewrichten is bij jonge, actieve, gezonde honden net zo belangrijk als het voorkomen van de problemen die gepaard gaan met het ouder worden, zoals gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen.